Gå til hovedinnhold

Tysnes - ikke for bobiler

 Lørdag 1. mai 2021


Tysnes

Tysnes er ei stor øy i Sunnhordland. Sammen med øya Reksteren er den egen kommune. Store deler er dekket av skog. Langs kysten er det kulturlandskap med skrint jordsmonn. 

Kommunen har veldig mange fritidsboliger/hytter. Jeg har lest i avisene at den mener det nå er nok hytter. Det er kanskje derfor øya er fri for anlegg til bobiler. Her finnes ikke campingplasser, bobilplasser, eller tømmestasjoner.

Hvorfor da bobiltur til Tysnes? Vi ville prøve et sted som ikke er "overfylt" av bobiler, slik vi opplevde i nabokommunen Kvinnherad i påsken. Uansett kan de to ferjekaiene bli redningen. De har parkeringsplasser, offentlig toalett og som oftest utvendig vannkraner.

I løpet av de to dagene på Tysnes traff vi to bobiler, som trolig var på gjennomreise. Vi så ingen som hadde stoppet. 

Reiserute

Dag 1

1. mai kjørte vi til tømmestasjonen på Osøyro. Toalettet var ikke tømt etter forrige bobiltur. 

Korteste veien til Tysnes derfra er ferje Haljem - Våge. Vi valgte den lengste veien, ferje Hattvik - Venjaneset og fv. 549 om Sævareid. Det er minst 20 år siden vi kjørte denne vegen. Angret på valget, mye dårlig veg og ingen fine steder å stoppe.

På Tysnes parkerte vi ved gjestehavnen på Våge. Velholdte brygger med vann og strøm til alle. Kunne gjerne overnattet der, men vi innså at det ikke var mulig.

Våge gjestehavn

Lett tilgjengelig strøm og vann - for fritidsbåter

Kjørte sørover langs vestsiden av Tysnes på leting etter en plass å slå oss til for natten. Endte opp med å fricampe på Hodnanes ferjekai. Ingen dårlig plass egentlig, havutsikt, toalett og vann. 

Hodnanes ferjekai

Dag 2

I dag skulle vi innom Ingrids familiehytte på Gjermundshamn. Underveis stoppet vi ved Gjerstad nord på Tysnes og gikk en fin tur opp til Vågstjørna, vel en times tur. 





Utsikt fra turen

Planen var å reise hjem etter Gjermundshamn, men været var veldig fint, så vi valgte å se etter en plass å fricampe i Strandebarm-området, også dette et område vi ikke hadde vært på mange år.

Vi visste det egentlig, men ble likevel slått av hvor vakkert det er i Oma og Strandebarm og bygdene imellom. Kan anbefale å ta turen dit. 

Vi endte på en veldig fin rasteplass i Vangdal, med fantastisk utsikt over Hardangerfjorden og fjellene på Folgefonnhalvøya. Manglet toalett og vann, men det har vi med oss.

Vangdal rasteplass

På det bratte berget nedenfor plassen er det helleristninger eller bergkunst som det nå kalles. Arbeid med å bygge gangsti ned dit pågår. 

Gangsti



Bergkunsten var tildekket med presenninger, men vi så et bilde av en hjort. Dette var sikkert et sted steinaldermenneskene jagde hjorten utfor.

Hjortebilde (til venstre for tauet)

Nesten nede ved fjorden er det bergbilder av båter. På stranda ligger et naust og et båtstø, så her har det vært båter i uminnelige tider.

Bergbilder av båter (til venstre i bildet)

Dag 3

Kjørte hjem over Kvamskogen. Der møtte vi snøbyger! Vi kom oss vel ned før snøen la seg på vegen.

Tysnes er ikke et sted for bobileiere som liker steder med utsikt, strøm, vann og tømmestasjon. Men de som liker å fricampe alene, og aksepterer å stå ved siden av vegen med skog rundt seg, kan dra til Tysnes.









Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Sørvestlandet og Agder

  Reiserute 10-16. juni 2024 Fra Bergen til Haraldshaugen Camping i Haugesund. Videre to dager på Flekkefjord Bobilcamp, Evje i Setesdalen, Hovden og tilbake til Bergen Dag 1 (10. juni 2024) Kjørte hjemmefra kl 11:30 og var på Haraldshaugen camping kl 15:00. Vi hadde bestilt plass, men det var unødvendig - veldig få gjester. Det blåste kraftig fra nordvest, så vi valgte en plass det vi kunne sitte i le bak bilen. Ofret havutsikt for mindre vind. En båt kjemper seg nordover i motvinden Ingrid må sette "sjøbein" i vinden. Dag 2 (11. juni) Vi kjørte direkte til Flekkefjord langs E39 over Høgjæren. Orket ikke kjøre Nordsjøvegen langs kysten over Jæren i denne vinden, selv om den er veldig idyllisk. Det ble 20 mil, mye for oss som foretrekker maks. 10 mil pr dag.  Stavanger-området har fått fin gjennomfartsvei. Vi dukker ned i tunnel nord for byen, opp igjen sør for byen, og kjører på motorvei nesten til Ålgård - hele tiden i 90 km/t. Spiste lunsj ved Ålgård. Fin rasteplass ved Ål

Kvinnherad - Haukelifjell - Setesdal - Mandal - Flekkefjord

 Søndag 10. september 2023 Kvinnherad - Røldal Etter fire dager med "Indian summer" på hytten i Kvinnherad kom regnet. Så vi salet opp bobilen og satte kursen mot Sørlandet - der var det meldt bedre vær. Første stopp ble Seim Camping i Røldal - vi foretrekker korte dagsstrekninger, Vi møtte overraskende mange bobiler til å være så seint i sesongen, og nesten bare norske. De kommer sikkert fra Dyrsku'n i Seljord tenkte vi. Og det stemte. For på Seim Camping var det bare fire bobiler da vi kom dit i firetiden. God plass på Seim camping Røldal - Helle i Setesdalen (11. sept 2023) Neste dag regnet det kraftig, og det ble bare verre og verre. Oppe på Haukelifjell kjørte vi kolonne i tunnelene, som i fjor, og i forfjor. De blir visst aldri ferdig med disse arbeidene. Vi hadde peilet oss inn på Flateland Camping i Valle i Setesdalen, men den var stengt for sesomgen. Vi sørget ikke, for det så veldig vått ut på den flate plassen.  Vi slo leir på  Helle Camping vel to mil videre n

Haugalandet og nordlige Ryfylke

Reiserute 13-19. mai 2024 Kjørte først fra Bergen til Haugesund. Deretter til Vikedal, Sauda, Sand, Nesflaten og Røldal. Så tilbake til Bergen over Odda og Jondal. Dag 1 (13. mai) Kjørte fra Bergen til Haugesund og overnattet på Haraldshaugen Camping. Den ligger nede ved sjøen ved siden av Haraldshaugen, et minnesmerke om Harald Hårfagres samling av Norge. Vi fikk plass med utsikt mot sjøen. Haraldshaugen Nyter solnedgangen Dag 2 (14. mai) Neste dag blåste det kraftig, og vinden kom i råser som gjorde det ekstra ubehagelig. Planen var å kjøre sørover til Sandnes, Jæren og Flekkefjord, men valgte innover i Haugalandet og Ryfylke i stedet. I fjor blåste vi nesten av veien sør på Jæren. Vindmøllene gikk for fullt. Vi kjørte E134 til Knapphus der vi tok fv.46 til Sandeid og Vikedal. Sandeid hadde en veldig koselig "gamleby". Nå gikk hovedveien utenom. Men vi så knapt et menneske, verken i gamlebyen eller langs hovedveien. Vi spiste lunsj på den gamle kaien "Gamlebyen" I