Gå til hovedinnhold

Tautra, Trondheimsfjordens perle

 søndag 9 og mandag 10. august 2020


Tautra er ei lita øy i Trondheimsfjorden som tilhører Frosta kommune. Den er bygd opp av løsmasser (sand, grus og rullesteiner), er 3,5 km lang og bredden varierer fra 70 meter på det smaleste til 1,5 km. på det bredeste.  

Høyeste punktet et 26 m.o.h. Den minner litt om Danmark i miniatyr med bølgende kulturlandskap og langgrunne strender.  

På øya står ruinene etter et cistercienserkloster grunnlagt i 1207. Det bestod fram til reformasjonen i 1536. Ikke langt fra de gamle ruinene ligger i dag et nytt cistercienserkloster grunnlagt i 1999.


Vi kjørte fra Trondheim nordover langs E6, tok av i Åsen og videre til Frosta. Kommunen er Trøndelags "kjøkkenhage". Mildt klima, fruktbar jord og mye sol gjør at 80% av jordbruksarealet brukes til dyrking av grønnsaker. En ønskedrøm for alle miljøvernere.


Vegen ut til Tautra går på ei bru og en lang molo. Ei "revesperre" på brua hindrer at rev og andre rovdyr skal skade Tautras rike fugleliv.

Revesperre

Nonnene ved dagens kloster selger egenproduserte kremer, salver, såper og lignende. Ingrid sikret seg en porsjon salver som skal være veldig gode. 

Klosterbutikken


Klosteret, kirken til høyre (bilde fra 2014)

Kirken er åpen for besøk hver dag, men vi gikk ikke inn.


De gamle klosterruinene ligger på "Klostergården". Eieren driver et vertshus og butikk der han selger nonnenes produkter, egenprodusert øl  og diverse "turistting". Vi overnattet på vertshuset for noen år siden.

Klosterruinene restaureres


Klostergården

Vi hadde tenkt å overnatte på Øra Bobilcamping på Frosta-siden av vegen ut til Tautra. Men det var helt fullt da vi kjørte forbi tidligere på dagen. 

Slo oss derfor til på parkeringsplassen ved fotballbanen. Her var det god plass, to bobiler i tillegg til oss. Plassen ligger fint til der Tautra er på det smaleste, med fjorden på to sider . Kostet 100 kr. Koordinater 63.580948, 10.627815.

Middag, Frosta i bakgrunnen


Vi står helt til høyre

En tur til Tautra om sommeren kan anbefales på det varmeste. I helgene er der mye folk, så dra på en hverdag.


Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Sørvestlandet og Agder

  Reiserute 10-16. juni 2024 Fra Bergen til Haraldshaugen Camping i Haugesund. Videre to dager på Flekkefjord Bobilcamp, Evje i Setesdalen, Hovden og tilbake til Bergen Dag 1 (10. juni 2024) Kjørte hjemmefra kl 11:30 og var på Haraldshaugen camping kl 15:00. Vi hadde bestilt plass, men det var unødvendig - veldig få gjester. Det blåste kraftig fra nordvest, så vi valgte en plass det vi kunne sitte i le bak bilen. Ofret havutsikt for mindre vind. En båt kjemper seg nordover i motvinden Ingrid må sette "sjøbein" i vinden. Dag 2 (11. juni) Vi kjørte direkte til Flekkefjord langs E39 over Høgjæren. Orket ikke kjøre Nordsjøvegen langs kysten over Jæren i denne vinden, selv om den er veldig idyllisk. Det ble 20 mil, mye for oss som foretrekker maks. 10 mil pr dag.  Stavanger-området har fått fin gjennomfartsvei. Vi dukker ned i tunnel nord for byen, opp igjen sør for byen, og kjører på motorvei nesten til Ålgård - hele tiden i 90 km/t. Spiste lunsj ved Ålgård. Fin rasteplass ved Ål

Kvinnherad - Haukelifjell - Setesdal - Mandal - Flekkefjord

 Søndag 10. september 2023 Kvinnherad - Røldal Etter fire dager med "Indian summer" på hytten i Kvinnherad kom regnet. Så vi salet opp bobilen og satte kursen mot Sørlandet - der var det meldt bedre vær. Første stopp ble Seim Camping i Røldal - vi foretrekker korte dagsstrekninger, Vi møtte overraskende mange bobiler til å være så seint i sesongen, og nesten bare norske. De kommer sikkert fra Dyrsku'n i Seljord tenkte vi. Og det stemte. For på Seim Camping var det bare fire bobiler da vi kom dit i firetiden. God plass på Seim camping Røldal - Helle i Setesdalen (11. sept 2023) Neste dag regnet det kraftig, og det ble bare verre og verre. Oppe på Haukelifjell kjørte vi kolonne i tunnelene, som i fjor, og i forfjor. De blir visst aldri ferdig med disse arbeidene. Vi hadde peilet oss inn på Flateland Camping i Valle i Setesdalen, men den var stengt for sesomgen. Vi sørget ikke, for det så veldig vått ut på den flate plassen.  Vi slo leir på  Helle Camping vel to mil videre n

Haugalandet og nordlige Ryfylke

Reiserute 13-19. mai 2024 Kjørte først fra Bergen til Haugesund. Deretter til Vikedal, Sauda, Sand, Nesflaten og Røldal. Så tilbake til Bergen over Odda og Jondal. Dag 1 (13. mai) Kjørte fra Bergen til Haugesund og overnattet på Haraldshaugen Camping. Den ligger nede ved sjøen ved siden av Haraldshaugen, et minnesmerke om Harald Hårfagres samling av Norge. Vi fikk plass med utsikt mot sjøen. Haraldshaugen Nyter solnedgangen Dag 2 (14. mai) Neste dag blåste det kraftig, og vinden kom i råser som gjorde det ekstra ubehagelig. Planen var å kjøre sørover til Sandnes, Jæren og Flekkefjord, men valgte innover i Haugalandet og Ryfylke i stedet. I fjor blåste vi nesten av veien sør på Jæren. Vindmøllene gikk for fullt. Vi kjørte E134 til Knapphus der vi tok fv.46 til Sandeid og Vikedal. Sandeid hadde en veldig koselig "gamleby". Nå gikk hovedveien utenom. Men vi så knapt et menneske, verken i gamlebyen eller langs hovedveien. Vi spiste lunsj på den gamle kaien "Gamlebyen" I